¿Segur que estàs segur? Apunts sobre ciberseguretat i confiança en línia.

¿Segur que estàs segur? Apunts sobre ciberseguretat i confiança en línia.

Recentment hem conegut els resultats de l’Estudi de Ciberseguretat i confiança en línia a les llars espanyoles, dut a terme pel Ministeri de Turisme, Energia i Agenda Digital del nostre país veí, Espanya. L’informe es realitza dos cops l’any, i en aquest cas s’ha analitzat la segona meitat del 2017.

En un món cada cop més digitalitzat, temes com un accés segur a Internet, la utilització de les nostres dades personals o la protecció contra estafes i atacs als nostres dispositius esdevenen fonamentals. Les principals conclusions de l’estudi són les següents:

 • Es va recuperant la confiança dels usuaris després dels ciberatacs a escala mundial del mes de maig de 2017, mitjançant el ransomware anomenat Wannacry.
 • Internet es percep com un lloc cada dia més segur.
 • Malgrat aquesta sensació de seguretat, els programes maliciosos continuen suposant una amenaça atès que en molts casos aconsegueixen fins i tot superar les principals barreres de protecció (antivirus i tallafocs).
 • Les mesures de seguretat preses pels usuaris es relaxen, considerant la majoria d’ells que els seus dispositius es troben “raonablement protegits”.

L’informe també dedica un apartat específic a analitzar el comportament dels usuaris de banca digital, mostrant l’evolució dels següents criteris al llarg del temps:

Comportamiento CAT_DEF
Comportament usuaris de banca digital

Ja fa temps que MoraBanc aposta per liderar la transformació digital de la banca andorrana, i és gratificant veure com, poc a poc, creix la confiança en les operacions econòmiques realitzades en línia, tot i que queda encara un llarg i apassionant camí per recórrer:

Post ciber_CAT_DEF
Confiança de les operacions online vs. offline

Som molt conscients que hi ha un món hostil allà fora, i que la seguretat de les nostres operacions financeres ha de ser sempre un dels punts clau a tenir en compte. És per això que des de MoraBanc Digital fomentem un ús segur i responsable de les nostres aplicacions. Tot seguit et donem alguns consells que t’ajudaran en la protecció de la teva vida digital:

 • Canvia la contrasenya d’accés a la teva banca en línia: és un mètode senzill però molt efectiu. Fes-ho almenys un cop l’any.
 • Evita connectar-te des de Wi-Fi públiques. Les xarxes públiques i gratuïtes són una possible font d’entrada als teus dispositius i comptes en línia si accedeixes a través d’aquestes.
 • Configura les teves preguntes de seguretat. En cas d’oblit o bloqueig de la contrasenya d’accés a MoraBanc Digital, tens un segon filtre de seguretat amb les preguntes que tu mateix hauràs triat i contestat prèviament.
 • Utilitza filtres de seguretat biomètrics: la teva cara o la teva empremta dactilar són úniques i gairebé impossibles de hackejar. Per això t’oferim la possibilitat d’accedir a la teva banca en línia i de signar operacions identificant-te amb la teva empremta (Touch ID) o la teva cara (Face ID).
 • Instal·la un bon programa antivirus o tallafocs: encara que això no et garanteixi una protecció del 100% augmentarà notablement la defensa dels teus dispositius contra possibles intrusos.
 • Un banc mai no et demanarà (ni per email ni per telèfon ni per cap altre canal) el teu nom d’usuari o contrasenya. Si reps qualsevol comunicació preguntant-te per aquestes, desconfia, segurament estiguis davant d’un clar exemple de phishing.

Si reps algun missatge que et sembli sospitós o estrany, posa’t si et plau en contacte amb el nostre departament d’atenció al client, TeleBanc, trucant al +376 884 884. Per evitar possibles fraus, connecta’t sempre a la teva banca en línia a través de la nostra web, o des de l’aplicació mòbil.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
 • No et perdis res

 • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

 • M’interessen els articles de:
 • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.