Són segures les targetes contactless?

Són segures les targetes contactless?

Les targetes contactless són cada cop més utilitzades a Europa. D’acord amb un estudi d’Statista, el 48% de la població europea en fa ús per realitzar les seves compres. A Polònia, aquesta xifra se situa en el 83%, sent el país europeu on aquesta tecnologia està més present a l’hora de fer pagaments.

Tot i aquestes dades de creixement positiu, i els avantatges que presenten per als usuaris i per als negocis que les fan servir, continua existint una certa desconfiança. Ja sigui per alguns rumors que es van estendre poc després del seu llançament, o bé per l’operativa mateixa de pagament, hi ha persones que no volen disposar d’una targeta contactless o la utilitzen amb aquesta funcionalitat deshabilitada.

En aquest post t’expliquem com funcionen aquestes targetes, quins possibles riscos es deriven de la seva utilització i et donem algunes recomanacions per utilitzar-les de manera segura.

Com funcionen les targetes contactless?

Les targetes contactless funcionen amb tecnologia NFC (Near Field Communication), la qual possibilita, a través d’una comunicació sense fil de curt abast i d’alta freqüència, l’intercanvi de dades entre dispositius. Aquesta tecnologia permet pagar apropant la targeta a un datàfon compatible. Gràcies a això, no cal introduir-la al TPV ni passar-la per cap lector de banda magnètica. Per defecte, l’operativa estableix que, per a pagaments inferiors a 20 euros*, no calgui introduir el PIN de la targeta per confirmar la transacció, fet que possibilita un pagament ràpid, àgil i fàcil. En aquells casos en què l’import sigui superior a 20 euros*, sí caldrà introduir el codi PIN.

De la mateixa manera, a l’hora de treure diners d’un caixer automàtic, serà necessari introduir el PIN. Per fer el pagament sense contacte cal apropar la targeta a menys de 2 centímetres del terminal durant un parell de segons. Podràs sol·licitar la còpia del tiquet en totes les teves compres, siguin inferiors o superiors a 20 euros.

*Provisionalment, davant la situació d’emergència sanitària ocasionada per la Covid-19, s’ha ampliat el límit de les targetes contactless de 20 a 50 euros per minimitzar el contacte amb els terminals TPV en introduir el PIN.

Quins riscos tenen les targetes contactless?

Un dels factors que més preocupa als usuaris de targetes contactless és la seguretat.

Els darrers anys han sortit a la llum alguns articles sobre delinqüents que es dediquen a robar persones que porten a sobre targetes contactless a llocs molt transitats, com per exemple el metro.

Tot i que, tècnicament, és viable, les possibilitats de fer-ho són molt petites perquè, per fer un pagament amb una targeta contactless, cal reunir certes condicions: els datàfons han d’estar certificats i no es lliuren a qualsevol persona, han d’estar connectats a la xarxa i s’han de vincular a un compte corrent que es pot identificar i del qual, per tant, es pot recuperar la quantitat carregada en cas de frau. A més, aquests dispositius són sensibles al “gest” que es fa amb la targeta durant la lectura, dificultant encara més una operació no autoritzada per l’usuari.

Un altre dels temors dels usuaris té a veure amb la sostracció de les targetes: és possible que els lladres la utilitzin sense haver d’introduir el número secret si els pagaments són inferiors a 20 euros?

Com en l’exemple anterior, és possible, però en el cas que fos així, el mecanisme de seguretat faria que al setè pagament inferior a 20 euros o, en superar-se els 100 euros en diferents pagaments, es demanés introduir la targeta al datàfon i teclejar el PIN. Si es donen aquestes circumstàncies en el cas particular de les targetes Sticker, que no disposen de xip i només poden utilitzar-se amb el sistema contactless, no serà possible tornar a operar fins al dia següent.

Com utilitzar les targetes contactless de manera segura

Si encara tens dubtes sobre la seguretat de les targetes contactless, et deixem unes accions que t’ajudaran a utilitzar-les amb una tranquil·litat total:

  • Una opció habitual és reduir a zero el límit per pagar via contactless. Pots demanar-ho a la teva entitat bancària. D’aquesta manera, sempre que es faci un pagament amb la teva targeta, caldrà fer-ho via xip (introduint la targeta al datàfon i teclejant sempre el PIN).
  • Els bancs ofereixen un servei d’avís per SMS cada cop que es realitza una operació amb la targeta. D’aquesta manera, tindràs coneixement sempre que s’utilitzi i podràs detectar fàcilment si l’estan utilitzant de manera fraudulenta.
  • Una de les mesures preventives que fan servir alguns usuaris són les fundes amb protecció RFID. Aquestes fundes porten una pel·lícula protectora que fa d’escut i evita que les etiquetes de les targetes puguin ser llegides, protegint-les de qualsevol operació no desitjada.

Si vols saber més sobre seguretat en les targetes, en aquest post del blog trobaràs 15 consells de seguretat sobre les targetes de crèdit.

Les targetes contactless a MoraBanc i la nova MoraBanc Sticker

Des del 2017, com a client de MoraBanc, tens la possibilitat de fer ús de la tecnologia contactless i aprofitar tots els seus beneficis.

Ara, gràcies a les noves targetes MoraBanc Sticker, pots pagar amb el teu telèfon sense haver de descarregar cap aplicació. Enganxa-la al teu telèfon mòbil. Funciona igual que la resta de targetes contactless. Només cal apropar-la al terminal.

Descobreix totes les targetes que tenim a la teva disposició i sol·licita la que millor s’adapti a tu. Troba a la nostra pàgina web quins altres productes, serveis i eines tenim a la teva disposició.

Recorda que si tens qualsevol pregunta pots trucar a TeleBanc al +376 884 884, o bé pots contactar-nos a través de qualsevol dels formularis disponibles al web.

 

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.