Com invertir sàviament

Com invertir sàviament

“La gent no té paciència per enriquir-se lentament. En lloc d’això, decideix arruinar-se ràpidament.”

Peter Lynch

 

Fa temps que et dóna voltes la idea d’invertir els teus diners, però no t’atreveixes perquè et sembla complicat? Invertir els teus diners no ha de ser un procés complex i difícil. Tot el que necessites és una mica de coneixement bàsic de finances, molta paciència, sentit comú i tenir l’opinió d’un expert perquè les teves inversions creixin.

Estic segur que has escoltat històries meravelloses de gent que, sense saber molt d’inversions s’ha fet ric de la nit al dia invertint en borsa. Malauradament, encara que les pel·lícules i les llibreries estan plenes d’històries on els personatges ho aconsegueixen, que això passi en la realitat no és gens comú.

En el món real, la gran majoria de milionaris van arribar a ser-ho invertint els seus diners sabent el què feien, amb molt d’esforç i en un període de temps més aviat llarg.

Si penses que finalment ha arribat el moment de fer el pas i començar a invertir, és important que tinguis en compte els següents consells:

  1. Estableix el teu objectiu i decideix quant pots dedicar a les teves inversions. És important tenir en compte quin és l’objectiu que tens (estalviar per a la jubilació, rendibilitat a curt termini, fer un capital per a invertir-lo en la compra d’un pis, etc.). Una bona estratègia per incrementar el capital que tens destinat a les teves inversions és destinar el 15% dels teus ingressos mensuals. Si pots fer-ho, programa una transferència automàtica, així es farà la deducció del teu compte corrent i passarà al d’estalvis sense que ho tinguis present. Aquesta és la millor manera de disciplinar-te quan d’estalvis i inversió es tracta. Tot el que has de fer és programar-ho i oblidar-te de fer-ho cada mes.
  1. Coneix el teu perfil de risc. És important entendre quant pots arriscar. Recorda que si busques una major rendibilitat, aquesta també comporta un major nivell de risc. Saber quant risc pots tolerar t’evitarà arriscar els estalvis que puguis necessitar en un mitjà – curt termini i t’ajudarà a triar els productes d’inversió que més s’ajustin a les teves necessitats i pressupost.
  1. Diversifica. “No posis tots els ous en la mateixa cistella”, la diversificació és la clau per minorar el risc de pèrdua. El problema quan només inverteixes en una empresa (o en un sol sector, o un sol país) és que si alguna cosa arriba a anar malament, hi ha moltes possibilitats que perdis tots els teus diners. Això passa més sovint del que penses. Tria empreses amb bons fonamentals de sectors i / o mercats, i inverteix a través de diferents productes i en terminis també variats.
  1. Informa’t. Llegeix les notícies sobre els mercats, els valors i les estratègies d’inversió. Tot és útil i et pot ajudar a prendre una decisió. Si és possible, el millor és tenir un assessor en inversions que t’orienti per prendre les decisions. Sempre és bo tenir l’ajuda d’algú que sigui un expert en el tema, especialment quan es tracta dels teus diners. Tenir un professional al teu costat t’ajudarà a prendre les millors decisions en el moment oportú, ampliant-te el ventall de possibilitats per invertir.
  1. Paciència i sentit comú. Recorda que les inversions són una marató, no una carrera de velocitat. És totalment normal que el valor de les teves inversions pugi i baixi amb el temps, però els veritables resultats tendeixen a veure’s al llarg termini. Tenir una visió a llarg termini normalment ajuda a posar les coses en perspectiva. Sé constant, pacient i escolta la veu del teu sentit comú.

 

Tant si decideixes triar tu mateix les teves inversions, esculls un índex què seguir o busques un professional, el més important és que coneguis primer les teves opcions i prenguis una decisió informada. Quan has decidit donar el primer pas per començar a invertir, sempre tingues present que la meta principal és tenir la tranquil·litat que els teus diners està invertit en el lloc correcte.

 

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.