La inflació anticipa els plans del BCE

La inflació anticipa els plans del BCE

  1. El Banc Central Europeu vol trepitjar l’accelerador

Diferents membres del BCE i la seva presidenta Christine Lagarde han endurit significativament el seu discurs pel que fa a la rapidesa de la pujada de tipus d’interès, prevista per a aquest any i dirigida a combatre l’alta inflació, que el 18 de maig passat va marcar un 7,5% interanual a la zona euro

El mercat descompta que es produeixi la primera pujada en 8 anys el mes de juliol que ve, en línia amb les declaracions de Lagarde, que situarien les taxes en terreny positiu cap a finals del tercer trimestre d’aquest any.

El reflex més clar d’aquest canvi ha estat la ràpida apreciació de l’euro que, després d’una pèrdua contínua de valor respecte al dòlar durant el 2022, ha repuntat amb força les últimes sessions, passant de cotitzar 1,035 a superar els 1,07 en tan sols una setmana.

Font: Bloomberg 30/05/2022

  1. La laxitud es manté a la política fiscal

La Comissió Europea ha proposat ampliar un any la suspensió de les normes del Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea. Aquest acord compromet els estats membres a mantenir unes finances públiques sanejades, i es concreta en mantenir un valor màxim del 3% de dèficit públic sobre el PIB i del 60% de deute públic sobre el PIB.

El pacte es va suspendre temporalment des del 2020 fins al 2022, a conseqüència de les necessitats pressupostàries que va provocar la pandèmia, però l’alta inflació, la delicada situació econòmica agreujada pel conflicte a Ucraïna i els últims efectes del coronavirus han obligat a ampliar l’exempció a 2023.

Aquesta mesura serveix per guanyar temps ara que l’assistència de la política monetària s’esvaeix, encara que a costa d’empitjorar les finances públiques.

  1. El sentiment de mercat segueix llastrant la renda variable

Les últimes setmanes el pessimisme ha continuat marcant el moviment de la renda variable, que en aquesta ocasió ha perjudicat més el mercat nord-americà que l’europeu. Aquesta correcció no ha estat homogènia, ja que ha afectat principalment el sector tecnològic i de consum discrecional.

L’evolució del Nasdaq n’és un bon exemple: actualment cotitza una caiguda d’aproximadament un 30% des de començament d’any. Com hem comentat anteriorment, això s’explica especialment pel gir de les principals economies cap a una política monetària més restrictiva, encara que també hi ha hagut moments d’alta volatilitat generats pels decebedors resultats empresarials d’algunes empreses, tot i que el balanç general del primer trimestre hagi estat positiu.

Font: Bloomberg 30/05/2022

#MoraBancExperts

Print Friendly, PDF & Email