Tanquem el trimestre amb optimisme

Tanquem el trimestre amb optimisme

FOTO-1

Acariciant ja el tram final del primer trimestre del 2022, els mercats de renda variable han presentat una evolució decididament alcista, recuperant en gran manera la volatilitat generada pel conflicte a Ucraïna, la por a l’estanflació i el discurs més agressiu dels bancs centrals. Pel que fa al mercat de deute, és especialment destacable l’escalada que han presentat en pocs dies els rendiments del deute sobirà, i un dels punts més destacables ha estat el gran acostament entre els venciments a 2 i 10 anys de la corba americana.

1. Recuperació de la renda variable a la recta final del trimestre

Grafic 2_CAT

Tot i l’alça ràpida en els tipus d’interès reals, l’apetit al risc s’ha incrementat àmpliament durant les últimes sessions. L’optimisme sobre les negociacions de pau i el fet que, en gran manera, la borsa havia posat en preu la desacceleració econòmica derivada del conflicte a Ucraïna, ha provocat que des de mínims de principis de març l’Euro Stoxx 50 i l’S&P 500 hagin pujat un 18% i un 10%, respectivament.

Això es tradueix en que, des de començament d’any, les pèrdues arriben a un 3,5% al mercat americà i gairebé un 7% a l’europeu.

2. El mercat de renda fixa posa en preu l’actuació dels bancs centrals

Grafic 1a_CAT

Les decidides paraules de Powell, encarades a continuar amb el cicle d’augment dels tipus d’interès, i el fet de deixar oberta la porta a que la següent alça sigui del 0,50%, en comptes del 0,25%, ha empès els rendiments dels bons sobirans de forma especialment ràpida en els darrers dies.

Els venciments a 2 i 10 anys de la corba americana es troben pràcticament al mateix nivell, al 2,32% i al 2,38%, respectivament, mentre que el rendiment del Bund ja se situa en el 0,67%, en contrast amb el rendiment negatiu que presentava fa poques setmanes.

3. Actualització de la situació a Ucraïna

El conflicte a Ucraïna segueix copant els titulars, i els agents econòmics continuen esperant que s’arribi a un acord de pau en les negociacions que actualment s’estan duent a terme a Turquia.

L’alineació entre Europa i els Estats Units es va materialitzar en una cimera de diversos dies en què un dels acords més importants va ser l’energètic, a través del qual Europa augmentarà substancialment les importacions de GNL dels Estats Units per reduir la dependència energètica de Rússia.

D’altra banda, el G7 ha rebutjat unànimement l’exigència de Rússia de fer els pagaments d’energia en rubles, en un clar moviment del Kremlin dirigit a suportar la seva divisa.

#MoraBancExperts

 

Print Friendly, PDF & Email