Comprar un habitatge o fer obres: què has de saber dels certificats energètics

Comprar un habitatge o fer obres: què has de saber dels certificats energètics

Un dels objectius principals de la certificació energètica d’edificis és garantir que les persones implicades en una operació de compravenda o lloguer disposin prèviament d’aquesta informació. Aquesta documentació proporciona informació útil atès que et permet saber si un immoble determinat té unes característiques energètiques adients, i quina despesa energètica aproximada representa anualment.

En el marc de la Llei de transició energètica del país, el Govern d’Andorra va aprovar el Decret del 29-1-2020, que regula la qualificació de l’eficiència energètica en l’edificació. Aquest text estableix com a obligatòria la qualificació de l’eficiència energètica dels habitatges per a les operacions de compravenda a partir de l’1 de gener de 2020, i de l’1 de gener de 2023 per a les de lloguer.

En aquest article t’expliquem què és el certificat energètic i com aconseguir-lo.

Per a què serveix i qui l’ha de tramitar?

La qualificació energètica té com a objectiu facilitar informació energètica dels edificis i habitatges, per poder així valorar i comparar les prestacions. És una qualificació similar a la que ja existeix per als aparells electrodomèstics i la finalitat és la mateixa: conèixer-ne el grau de responsabilitat amb el medi ambient.

Actualment, tenir aquesta qualificació és necessari per realitzar qualsevol operació de compravenda i/o lloguer d’habitatges. La part propietària de l’edifici/habitatge és la responsable de disposar d’aquesta qualificació energètica i facilitar-la als adquirents o arrendataris.

Com es calcula i quina informació proporciona?

Per mesurar la categoria energètica de l’habitatge es prenen en compte les seves  emissions de diòxid de carboni i el seu consum d’energia, i es realitza un càlcul seguint un model metodològic.

El resultat d’aquest càlcul és la qualificació energètica, la qual s’indica amb una lletra que va de la lletra A a la G, i que permet classificar l’eficiència energètica d’un edifici o d’una unitat immobiliària. De la mateixa manera, informa del cost anual energètic aproximat que té l’immoble.

A cada lletra se li assigna un color. Les més sostenibles tenen un to verd, que guanya intensitat com millor és la nota, i les de menor eficiència tenen colors grocs i taronges.

La qualificació energètica, concretament:

  • Classifica entre una A i una G l’eficiència energètica i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
  • Facilita els consums anuals d’energia i un ordre de magnitud de les despeses associades a aquest consum.
  • Informa sobre la producció anual d’energies renovables, si escau.

Recomana les mesures de rehabilitació per millorar l’eficiència energètica de l’immoble.

Com es pot obtenir?

Per obtenir-la, l’immoble ha de ser sotmès a l’examen d’un tècnic que és qui emet el document.

L’elaboració i el registre de la qualificació energètica s’ha de fer per un professional autoritzat, com ara un arquitecte, un arquitecte tècnic, un enginyer o un enginyer tècnic. Pot obtenir més informació als col·legis oficials del país.

Quin cost té?

El cost de la qualificació energètica és el que determinin els professionals que estan autoritzats a calcular-la. En el cas de les etiquetes energètiques, s’ha fixat un preu màxim (impostos indirectes no inclosos) de: – 240 € per a immobles de superfície de fins a 80 m2 – 3 €/m2 per a superfícies superiors a 80 m2. Registrar la qualificació energètica a l’Administració pública no té cap cost.

Etiqueta o certificat energètic… quina és la diferència?

Una etiqueta energètica és un document que indica l’eficiència energètica d’un habitatge. Aquest document està pensat per a habitatges on s’hi ha viscut un mínim de dos anys i per al qual es disposa de consums.

Un certificat energètic va acompanyat d’un informe complet on es detallen les diferents característiques energètiques de l’habitatge i les millores que es recomanen per poder obtenir una nota més alta al certificat.

Ha de ser sotmès a l’examen d’un tècnic, que és qui emet el document.

On puc consultar la qualificació energètica d’un edifici o unitat?

El Registre de la qualificació de l’eficiència energètica en l’edificació és de caràcter públic i accessible a les parts interessades a l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic.

Fer la qualificació energètica de la meva propietat em suposarà fer obres?

No, la qualificació energètica conté un conjunt de recomanacions de rehabilitació que són de caràcter informatiu. En cas de voler-les dur a terme, en molts casos la propietat o l’arrendatari, sempre que disposi de l’autorització corresponent, es poden beneficiar d’un ajut per executar-les a través del programa Renova.

Perquè treballem per a un món mes sostenible, MoraBanc ja disposa d’un producte de finançament per a la compra de la teva llar que bonifica que tu també vulguis un món millor, com és el cas de la nostra Súper Hipoteca, amb la qual, a més de gaudir d’unes condicions preferents en la contractació, podràs bonificar-te un 0,25% en el tipus diferencial si aportes el certificat de millora d’eficiència energètica de classe A o B.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.