Els bancs centrals continuen marcant el ritme dels mercats

Els bancs centrals i la inflació continuen marcant el pas dels mercats. Davant d’una inflació lluny de relaxar-se, els bancs centrals continuen amb les seves polítiques monetàries agressives. El Banc Central Europeu ha decidit actuar amb contundència i ha realitzat la pujada més gran de tipus de la seva història. Per la seva banda, als Estats Units, la Reserva Federal també continua amb el camí d’alça de tipus, igual que altres bancs centrals del globus, en un context en què la desacceleració de les economies mundials i el seu camí cap a una possible recessió sembla cada cop més un fet que una probabilitat.

1. El BCE fa una pujada històrica de 75 punts bàsics

Finalment, el Banc Central Europeu en la seva reunió mensual del 8 de setembre va realitzar la pujada més gran de tipus de la història, amb una pujada de 75 punts bàsics, continuant així la via de reducció d’estímuls monetaris des de finals de l’any passat i les reduccions de compres de bons sobirans. D’aquesta manera, el cost dels diners a Europa es situa al nivell més elevat des de 2011. La presidenta de la màxima institució de política monetària europea, Christine Lagarde, a la roda de premsa posterior a la reunió, va reconèixer que la inflació podria pujar encara més a curt termini i espera que l’economia es desacceleri substancialment el que queda del 2022. En aquest context, referències clau com ara l’Euríbor a 12 mesos han passat d’estar al nivell zero durant anys a experimentar una pujada forta aquest 2022 fins a situar-se a l’1,25 actual.

Fons: Bloomberg 09/2022

2. IPC dels Estats Units

La dada de la inflació dels Estats Units del mes d’agost ha marcat una xifra del 8,3%, només dues dècimes inferiors a la dada marcada durant el mes de juliol. L’expectativa del consens era que el registre de la inflació fos més fort del que finalment ha acabat sent, tenint en compte la baixada del preu dels combustibles durant aquestes darreres setmanes. El fort augment del preu de l’alimentació, els serveis mèdics i els cotxes nous ha impedit que la inflació es moderi amb més contundència. D’altra banda, la inflació subjacent s’ha situat al 6,3%, una dada més gran que l’esperada. Tot i això, amb aquestes noves xifres es confirma que la inflació general podria haver deixat enrere el pic més alt registrat el mes de juny, que es va situar al 9,1%, i que la tendència continuï a la baixa durant els propers mesos.

3. Mesures adoptades a Europa per estalviar energia

Els governs dels països europeus busquen plantejar una estratègia que es tradueixi en la reducció de la demanda del gas i el petroli rus, reduint-ne el consum per a aquest proper hivern. Cal destacar que la reducció de subministrament per part de Moscou no és la mateixa per a tothom. Països com ara Alemanya, Itàlia o França són els que es troben en una situació més vulnerable, en importar de Rússia prop del 40% del gas natural. Tot i això, Suècia o Finlàndia no haurien de notar el tall de subministrament per part de Putin. Espanya, per part seva, només rep des de Rússia al voltant del 10% de gas. Països com ara Alemanya han decidit limitar la temperatura a edificis oficials, que no s’escalfin les àrees no transitades habitualment, així com reduir l’enllumenat públic a la nit.

#MoraBancExperts

Print Friendly, PDF & Email