MoraBanc i la familia Herrero Jover tanquen la compravenda de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí

MoraBanc i la familia Herrero Jover tanquen la compravenda de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí

MoraBanc restaurarà l’edifici i el convertirà en una casa museu oberta al públic el 2016

L’entitat andorrana MoraBanc, mitjançant la seva SICAV Amura Capital, i la família Herrero-Jover, propietària de la Casa Vicens, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, on fins ara residien encara alguns membres de la família, van formalitzar el passat 27 de març l’acord de compravenda d’aquest edifici. Els compradors han estat assessorats per Clifford Chance i els venedors, per Pedrosa Lagos.

Els plans de MoraBanc per a aquest edifici inclouen un profund i ambiciós projecte de restauració dels seus 1.200 m2 de superfície i de les seves quatre plantes i el jardí, situat al carrer de les Carolines del barri de Gràcia de Barcelona, que anirà a càrrec de José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres i David García, els quals tenen una àmplia experiència en la rehabilitació patrimonial i, en concret, en l’obra de Gaudí. El projecte compta amb l’assessorament de SGA, consultoria financera i de negoci, representada pel seu soci director, Tarek Masri.

Es preveu donar inici a les obres en un termini d’entre 6 i 8 mesos, i s’estima que el projecte complet de remodelació s’haurà acabat ens uns 24 mesos. Tal com preveu la normativa relativa a la remodelació d’edificis que representen un actiu històric i artístic (com és el cas de la Casa Vicens, declarada monument històric per l’Estat espanyol i patrimoni de la humanitat per la UNESCO), MoraBanc i les administracions públiques estan treballant en estreta col·laboració, tant en el projecte arquitectònic com en la reforma general, si bé el conjunt d’intervencions no rebrà cap ajut públic.

El banc també està en procés d’avaluar les propostes d’alguns dels millors operadors actuals d’aquests tipus d’equipaments culturals per tal d’identificar el futur operador del museu, així com de contractar un cap de museografia que validi que el contingut cultural i artístic sigui de la més alta qualitat i segueixi fidelment l’obra original de l’arquitecte.

La Casa Vicens, que havia estat propietat de la família Herrero des de l’any 1899 i havia tingut un ús privat, es convertirà, així, en una casa museu oberta al públic el 2016. L’edifici ja va ser declarat monument històric artístic el 1969 per l’Estat espanyol i patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 2005. En aquest sentit, la família Herrero-Jover ha manifestat que «ha estat un privilegi haver pogut gaudir de la vida quotidiana en un edifici històric i tan emblemàtic com aquest, però és una gran satisfacció saber que l’objectiu de MoraBanc és recuperar aquesta obra artística per a la ciutat de Barcelona, que aviat podrà ser admirada també per la resta del món.»

Efectivament, Amura Capital, la SICAV (vehicle d’inversió) del grup bancari andorrà MoraBanc, ha considerat que la Casa Vicens és un actiu singular i estratègic que encaixa amb la filosofia i els objectius d’exclusivitat i de retorn que l’entitat ofereix als seus clients de banca privada. Iván Comerma, CIO d’Amura Capital i director executiu de Banca d’Inversió a MoraBanc, subratlla que «la Casa Vicens és una de les darreres joies de Gaudí, i nosaltres la podrem oferir a clients inversors com un projecte únic i exclusiu en l’economia real, permetent un rendiment a l’inversor, a la vegada que fem possible la seva transformació en un equipament cultural obert a tothom.» Gilles Serra, CEO de MoraBanc, també ha comentat que el banc s’ha diferenciat sempre per desenvolupar una estratègia encaminada a identificar les millors oportunitats d’inversió i que, en aquest sentit, la marca Barcelona és una de les més potents del món. «Podrem recuperar un edifici molt singular i posar-lo a l’abast de tothom, convertint-lo en una oferta cultural i turística de primer ordre que passarà a formar part de la ruta turística gaudiniana internacional.»

La compra de l’edifici s’ha dut a terme a través d’Amura Capital, el vehicle d’inversió del grup MoraBanc. Els criteris pels quals es regeix Amura Capital per seleccionar una inversió són els següents: que es tracti d’un projecte exclusiu en economia real, és a dir, una inversió premium en actius reals a la qual un client del Banc no podria accedir en solitari, i amb un objectiu patrimonialista; que tingui un rendiment adequat per al perfil del client, i que ofereixi una diversificació en les inversions dels clients, que entren en coinversió amb els socis del banc.

Sobre la Casa Vicens

La Casa Vicens va ser el primer encàrrec important que va rebre l’arquitecte Antoni Gaudí un cop es va llicenciar a l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona, el 1883. L’obra era el projecte d’una casa d’estiueig encarregada per l’empresari Manuel Vicens i Montaner. L’edifici i el jardí es van acabar el 1888. La casa té un recobriment de totxo i ceràmica vidrada amb influències àrabs i medievals. Destaca per l’abundància de línies i angles rectes, difícils de veure en obres posteriors de l’arquitecte, i és una construcció molt imaginativa, amb elements ornamentals. La casa va ser adquirida el 1899 pel Dr. Antoni Jover i Puig.

Sobre l’equip d’arquitectura

L’equip d’arquitectes està format pels estudis Martínez Lapeña-Torres Arquitectos i Daw Office, dirigits respectivament per José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres i David García. L’equip està acreditat per l’àmplia experiència de l’estudi Martínez Lapeña-Torres, que ha rehabilitat obres d’Antoni Gaudí com el parc Güell, l’Escola Baldiri i Reixac a Barcelona i el tornaveu de la catedral de Palma. Ha intervingut també en obres que són patrimoni de la humanitat (UNESCO), com el castell i l’església de l’Hospitalet a Eivissa, les escales de La Granja a Toledo i el poblat Kamitaira-Mura al Japó. També ha dut a terme altres intervencions de patrimoni a Palma de Mallorca, Girona, Menorca o Barcelona, entre d’altres.

Print Friendly, PDF & Email