Diferències entre les targetes de crèdit i de dèbit

Diferències entre les targetes de crèdit i de dèbit

Les targetes de crèdit i dèbit s’utilitzen per pagar béns o serveis sense la necessitat de portar a sobre diners en efectiu. La diferència principal és la forma de pagament. D’una banda, les targetes de crèdit estan associades a una línia de crèdit i, per tant, permeten fer operacions amb diners prestats per l’entitat. De l’altra, les targetes de dèbit estan associades al saldo del teu compte bancari, la qual cosa significa que només podràs gastar els diners que tinguis disponibles.

En què es diferencien?

Quan es fa una transacció amb una targeta de dèbit, el pagament es carrega directament al compte del titular, i el límit d’aquesta targeta serà una quantitat pactada prèviament, o bé els diners que hi hagi al compte. Amb les targetes de crèdit, el pagament es carregarà a la línia de crèdit i no es reflectirà al compte fins a final de mes.

Això és així perquè la targeta de crèdit és en realitat un finançament que el banc atorga al titular (d’aquí la paraula “crèdit”), la qual cosa permet no desemborsar els diners en el moment de la compra.

En canvi, la targeta de dèbit és una mena de “moneder”: permet tenir accés immediat als diners que hi ha al compte sense necessitat de retirar-los en efectiu al banc o al caixer. En aquest sentit, aquest tipus de targetes són força útils per a les despeses diàries.

Per què triar una targeta de dèbit

Veiem les característiques principals de les targetes de dèbit:

  • No cal tenir cap línia de crèdit: utilitzar una targeta de dèbit en comptes d’una de crèdit és una bona manera de reduir o limitar l’endeutament personal, atès que únicament podràs utilitzar-la si disposes de saldo suficient al teu compte bancari.
  • Un millor control de les despeses: a diferència dels diners físics, si pagues amb una targeta de dèbit podràs consultar un extracte amb la relació de totes les despeses i les seves dates, imports i nom del comerç.

Per què triar una targeta de crèdit

Les targetes de crèdit ofereixen operatives que no estan disponibles en el cas de les targetes de dèbit, com ara:

  • Disposició d’efectiu des de la targeta de crèdit: d’aquesta manera, tot i que no es tingui saldo al compte corrent en un moment determinat, es pot disposar de diners per fer pagaments (ja sigui en efectiu a través d’un caixer o transferint-los al compte corrent mitjançant la banca en línia).
  • Ajornament de pagaments: a final de mes rebràs una factura en què s’indicarà el crèdit consumit amb les compres realitzades els últims 30 dies i, segons la despesa, tindràs l’opció d’ajornar el pagament en diversos mesos.

Límits de despesa de les targetes de crèdit i dèbit

En estar directament relacionada amb el saldo del compte, la targeta de dèbit permet fer pagaments de fins a la quantitat total de diners que hi hagi al compte, sempre que no se superi el límit mensual. Amb la targeta de crèdit, la compra pot ser de fins al total del límit de la targeta, el qual varia segons allò que el banc hagi autoritzat finançar.

Per seguretat, la majoria de targetes incorporen un límit diari de compra i un altre d’extracció per caixer, els quals depenen del tipus de targeta i de l’entitat emissora. En el nostre cas, per exemple, la targeta Visa MoraBanc Debit té un límit diari estàndard de compres de fins a 3.000 € i un reintegrament en caixers de fins a 600 € (sempre que es disposi de saldo), mentre que la Visa MoraBanc Credit disposa d’un límit de crèdit mensual de fins a 1.800 € i d’un reintegrament en caixer de fins a 1.000 €. Aquests límits poden modificar-se a l’oficina per adequar-los a les necessitats de cada client.

Consells de seguretat sobre les targetes

A diferència d’allò que molts usuaris pensen, utilitzar una targeta de crèdit o dèbit pot arribar a ser més segur que portar diners en efectiu.

Així i tot, hi ha certes accions diàries que poden comprometre la seguretat de les targetes, raó per la qual recomanem seguir, com a mínim, els consells següents:

·         Evita fer compres a comerços no segurs: abans de comprar per Internet, assegura’t que la botiga en línia sigui de confiança, busca símbols de “transacció segura”, com l’ús d’encriptació SSL (URL que comencen amb https://). També recomanem no fer compres en xarxes wifi públiques.

·         Mai no donis informació de la targeta per telèfon: no recomanem facilitar cap dada bancària per telèfon, ja que cap institució financera, policíaca ni comercial ha de demanar aquest tipus de dades per via telefònica.

·         No facis fotos de les teves dades personals: el més important és mantenir la seguretat. Per aquest motiu, hauries d’evitar fer fotografies a les targetes, claus o altres mètodes de seguretat.

·         Utilitza un número PIN adequat: quan triïs un número PIN per a la teva targeta, és crucial evitar números que es puguin endevinar fàcilment, com ara dates de naixement, casament, etc. A més, recomanem memoritzar-lo i no anotar-lo enlloc.

·        Revisa freqüentment els extractes i moviments: des de l’App de MoraBanc o accedint a la Banca Digital, podràs veure ràpidament els moviments de la teva targeta. En cas de detectar qualsevol moviment inusual contacta amb Telebanc trucant al +376 884 884, de dilluns a divendres, de 8:45 h a 17:45 h (excepte festius).

Requisits i comissions associats a les targetes

En el cas de les targetes de crèdit, com que es tracta d’un crèdit que el banc està facilitant al client, normalment es demana com a requisit la domiciliació de la nòmina, que serveix com a garantia d’ingressos estables. Segons l’entitat bancària que emeti la targeta, es poden demanar altres requeriments i proves de solvència abans d’aprovar la targeta i el seu límit de crèdit.

Aquesta operació de finançament que l’entitat bancària facilita al client fa que les comissions de tinença de les targetes de crèdit siguin majors que en el cas de les de dèbit, o que hi hagi certs càrrecs i comissions per operatives només disponibles en aquesta modalitat de targeta (com la disposició d’efectiu des del compte de crèdit o l’ajornament del pagament).

Com pots veure, hi ha força diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit. Tria la que més et convingui en funció de les teves necessitats: la necessites per portar les despeses del dia a dia? La vols per pagar un viatge o comprar una tele nova? Necessites més flexibilitat en la forma de pagament o prefereixes un control més ajustat de les teves despeses? Sempre és important informar-se bé de les característiques, preus i funcionalitats de cada targeta per poder triar aquella que s’ajusti millor a les teves necessitats.

Recorda que a MoraBanc tenim una àmplia gamma de targetes de crèdit i dèbit a la teva disposició, en funció de la teva situació, com ara la Visa MoraBanc Jove, gratuïta si tens entre 18 i 30 anys, i amb la qual MoraBanc no et cobrarà cap comissió per treure diners a cap caixer VISA d’arreu del món.

A més, totes les nostres targetes de crèdit i dèbit t’ofereixen descomptes exclusius als establiments afiliats, que pots consultar a la nostra pàgina web.

I si necessites més informació sobre les seves característiques, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de Telebanc trucant al +376 884 884, a qualsevol de les nostres oficines o emplenant el formulari de contacte que trobaràs al peu de pàgina de la nostra web.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de: