Què em convé més, una targeta de dèbit o una de crèdit?

Què em convé més, una targeta de dèbit o una de crèdit?

Les utilitzem cada dia, paguem amb elles i definitivament ens fan la vida més fàcil, però realment tenim la targeta que més s’adapta a les nostres necessitats?

Per poder respondre a aquesta pregunta, en aquest post analitzem algunes diferències bàsiques que, en termes generals, existeixen entre les targetes de dèbit i les de crèdit. Així podràs decidir quina és la que més et convé.

Quan es carrega la compra

La principal característica que les distingeix és el quan es fa el càrrec d’allò que es paga amb la targeta. Quan es paga amb la targeta de dèbit el càrrec es fa immediatament, descomptant l’import del saldo existent en el compte en el moment de la compra. En canvi, amb la targeta de crèdit els diners no es retiren del compte fins que no es tanca l’extracte de la targeta (normalment a fi de mes) i es carrega en el compte el total dels càrrecs acumulats durant aquest període.

Això és així perquè la targeta de crèdit és en realitat un finançament que fa el banc al titular (d’aquí la paraula “crèdit”), permetent no desemborsar els diners en el moment de la compra.

En canvi, la targeta de dèbit és una mena de “moneder”: permet tenir accés immediat als diners que hi ha al compte sense necessitat de treure’ls en efectiu al banc o al caixer. Per aquest motiu, aquest tipus de targetes són força útils per a les despeses diàries.

Operativa disponible

Els dos tipus de targetes poden utilitzar-se per fer pagaments (físics i online) i treure diners del compte corrent des d’un caixer automàtic.

No obstant això, les targetes de crèdit ofereixen altres operatives possibles i pagaments, que en el cas de les de dèbit no estan disponibles, com ara:

  • Disposició d’efectiu des de la targeta de crèdit. D’aquesta manera, encara que no hi hagi saldo en aquell moment al compte corrent, es pot disposar de diners (ja sigui en efectiu a través d’un caixer o transferir-lo al compte corrent per la banca en línia) per poder fer pagaments.
  • Ajornament del pagament, que permet pagar el deute de la targeta en diversos mesos.
  • Domiciliacions de subscripcions en línia (música, televisió, transport i altres serveis premium), que en ocasions només poden fer-se amb targetes de crèdit.
  • Reserves i garanties en restaurants, hotels i altres serveis d’allotjament.
  • Promocions i descomptes especials que poden oferir botigues en línia i altres establiments exclusivament per a pagaments fets amb targetes de crèdit.

Límits de despesa

Pel fet d’estar directament relacionada amb el saldo del compte, la targeta de dèbit permetria fer un pagament de fins al total del que hi ha en el compte. En el cas de la targeta de crèdit, la compra pot ser de fins al total del límit de la targeta, que varia segons l’import que el banc hagi autoritzat finançar.

A la pràctica això pot no ser així, ja que la majoria de targetes incorporen un límit diari de compra i un altre d’extracció en caixer, que depenen del tipus de targeta i de l’entitat que l’emet. En el nostre cas, per exemple, les targetes Electron (dèbit) i Classic (crèdit) tenen un límit diari estàndard de compres de fins a 3.000 € i de reintegrament en caixer de 340 € i 600 € respectivament; aquests límits poden modificar-se a l’oficina per adequar-los a les necessitats de cada client.

Hi ha gent que prefereix tenir-ne una de dèbit perquè li facilita el control de despeses, doncs li permet tenir un millor control del que s’ha pagat. Altres persones prefereixen la llibertat que dóna una targeta de crèdit, sobretot davant de despeses imprevistes o emergències, així com la possibilitat d’ajornar el pagament.

Requisits, assegurances i comissions

Pel que fa la targeta de crèdit, com que es tracta d’un crèdit que el banc està facilitant al client, normalment es posa entre els requisits la domiciliació de la nòmina com una mena de garantia d’ingressos estables. Depenent de l’entitat bancària que emeti la targeta, poden existir altres requeriments i proves de solvència abans d’aprovar la targeta i el seu límit de crèdit.

És per aquesta operació de finançament que fa l’entitat bancària al client que les comissions de tinença de la targeta de crèdit són normalment més grans que en el cas de les de dèbit, o que hi hagi certs càrrecs i comissions per operatives que només estan disponibles per a aquesta modalitat de targeta (com la disposició d’efectiu des del compte de crèdit o l’ajornament del pagament).

També hi ha diferències en els preus i les cobertures de les assegurances associades a les targetes. Tot i que, en general els mecanismes de seguretat per a les compres amb les dues targetes són els mateixos, normalment els avantatges i les cobertures són més amplis per a les de crèdit.

Com pots veure, hi ha moltes diferències entre una targeta de dèbit i una de crèdit. Escollir la més convenient per a tu depèn de quines siguin les teves necessitats: és per portar les despeses del dia a dia? És per pagar un viatge o comprar una tele nova? Necessites més flexibilitat en la forma de pagament o prefereixes un control més ajustat de les teves despeses? Sempre és important informar-se bé sobre les característiques, preus i funcionalitats de cada targeta per poder escollir la que s’ajusta més al que tu necessites.

Recorda que a MoraBanc tenim a la teva disposició una àmplia gamma de targetes de crèdit i de dèbit, segons quina sigui la teva situació. Com ara la Visa MoraBanc Jove, sense cost de tinença i emissió, i amb la qual no et cobrarem comissions per treure diners en tots els caixers VISA del món.

A més, totes les nostres targetes de crèdit i dèbit t’ofereixen descomptes exclusius en establiments afiliats, que pots consultar a la nostra pàgina web.

I si necessites més informació sobre les seves característiques i preus, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través d’TeleBanc al +376 884.884, també a qualsevol de les nostres oficines o omplint el formulari de contacte que trobaràs al peu de pàgina al nostre web.

 

SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de: