La Fira d’Andorra la Vella, 40 anys de tradició i història

La Fira d’Andorra la Vella, 40 anys de tradició i història

Ha arribat la tardor a Andorra i amb ella un dels esdeveniments comercials més importants del país: la tradicional Fira d’Andorra la Vella. Aquest any, a més, serà especial, ja que celebrarà la seva 40a edició.

Però, saps com van ser els inicis d’aquest esdeveniment?

La Fira d’Andorra neix de la necessitat dels habitants del país d’haver-se de proveir abans que arribés el dur hivern a les muntanyes. En aquells anys, els desplaçaments per les carreteres nevades complicaven l’abastiment de les famílies i les fires que s’organitzaven reunien en un únic emplaçament camperols, comerciants, ramaders i artesans de diverses regions per fer intercanvis comercials.

El principal interès comercial se centrava en el bestiar que, en el cas d’Andorra, eren ovelles, vaques, cavalls i porcs que s’instal·lava a la plaça Guillemó i al casc antic d’Andorra la Vella. No obstant això, era comú també el comerç d’altres productes, com ara eines de treball o roba, que se situaven al voltant de l’església de Sant Esteve. Els esdeveniments socials eren una part important d’aquestes fires, ja que s’organitzaven àpats populars i balls a les places públiques en què hi participaven els pastors que venien de fora.

Com que aquests esdeveniments van anar prenent força, el 1978 es va organitzar la primera Fira d’Andorra que, a més de ser hereva de les antigues fires ramaderes, també reunia en un mateix recinte l’oferta d’oci i serveis del país i les regions veïnes. Des de llavors, la Fira té lloc anualment durant el cap de setmana més proper al 27 d’octubre (que era la data en què tradicionalment se celebrava la trobada comercial a Andorra la Vella) i inclou una fira-concurs de bestiar, a més de la fira comercial.

Al llarg de 40 anys aquesta trobada comercial ha anat evolucionant i, avui, els eixos principals al voltant dels quals gira la Fira són el turisme, l’oci, l’esport, la salut i el comerç de productes alimentaris de proximitat, així com l’automoció i altres serveis relacionats amb el sector financer. També és comú trobar altres tipus d’establiments o organitzacions sense ànim de lucre que aprofiten aquest aparador per donar a conèixer les seves activitats.

Aquest any, la Fira d’Andorra la Vella tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 d’octubre, a la seva tradicional ubicació del Parc Central de la capital del país. Aquesta edició preveu rebre més de 65.000 visitants durant els tres dies d’activitat, en els més de 12.000 m2 on estaran repartits uns 150 expositors. També comptarà amb les instal·lacions del Mercat Artesanal, la Fira d’Associacions, la mostra de productes agrícoles i artesans, a més d’una gran oferta d’activitats a l’aire lliure, a la zona del parc.

Visita aquest enllaç per consultar tots els detalls d’aquesta edició, com també el mapa del recinte i els expositors.

Nosaltres t’estarem esperant a l’estand número 15. Vine a conèixer totes les sorpreses que hem preparat per a tu aquest any! T’ho perdràs?

SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de: