Inversió en negocis familiars

Inversió en negocis familiars

L’alineació d’interessos és un factor que se sol buscar en el món de les inversions. Els selectors de fons prefereixen gestors que inverteixin una part important del seu patrimoni en els fons que gestionen o que vinculin la seva retribució al comportament a llarg termini d’aquests.

Portat a la selecció de companyies, una forma de fer-ho és invertir en companyies familiars. Els criteris que se solen utilitzar són que un grup familiar tingui un pes rellevant en l’accionariat i algun membre participi en l’alta direcció de la companyia.

Credit Suisse va publicar un estudi (The CS Family 1000) el 2015 en què es posava de manifest que les companyies familiars aconsegueixen de mitjana un 4,5% millor comportament que les no familiars des de 2006.

Rentabilidad anual
Rendibilitat anual
Rentabilidad a 5 años
Rendibilitat a 5 años

 

L’univers d’inversió és més ampli del que pot semblar a priori. Fins i tot les dimensions no queden restringides a companyies de petita o mitjana capitalització. Empreses com BMW, Oracle, Samsung o Inditex en són un bon exemple. On més limitacions es troben és a l’hora de buscar bancs, possiblement el sector on menys opcions troben.

El gestor de Cobas, Francisco García Paramés, s’ha declarat partidari d’invertir en aquest tipus de companyies. En el seu llibre Invertint a llarg termini esmenta que el 70% de les inversions estan en empreses familiars, i el motiu és que «deleguem en les famílies el control de la gestió i dels gestors. Qui millor que la família propietària per vigilar que els gestors estan vetllant per l’interès de l’accionista a llarg termini».

L’argument més utilitzat quant a valoració és que són companyies amb un perfil més conservador, amb baixos nivells de deute, molta tresoreria, amb pocs incentius i una comptabilitat agressiva i visió a més llarg termini. Per descomptat, hi ha casos com Pescanova o Abengoa que contradiuen aquesta teoria, però es poden considerar excepcions.

Aquest article forma part de Mercats i Estratègies, la publicació mensual on els nostres experts a MoraBanc Asset Management analitzen i donen la seva visió sobre l’actualitat econòmica internacional. 

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.