Consells bàsics de seguretat sobre les targetes de crèdit

Consells bàsics de seguretat sobre les targetes de crèdit

Tens una targeta bancària de crèdit o de dèbit amb MoraBanc? Ben fet. La targeta bancària és un mètode de pagament que et permet realitzar compres a comerços i fer pagaments sense necessitat de portar diners a sobre. Sovint ens salven d’un destret quan no portem diners en efectiu.

Ara bé, com a titular d’una targeta tens la responsabilitat de la seva guarda i custòdia i de fer un bon ús tant de la targeta com del seu número secret o PIN (sigles en anglès de Personal Identification Number).

Tot seguit vull compartir amb tu 15 consells bàsics de seguretat sobre la teva targeta:

 1. Protegeix sempre la targeta com si fos diner en metàl·lic: és un mitjà de pagament.
 2. Signa sempre la targeta. En el moment que rebis la targeta, signa-la al dors perquè ningú més pugui fer-ho.
 3. Memoritza el número secret. No anotis mai el número secret a la targeta ni el portis escrit en un paper a la mateixa cartera o bossa de mà en què portis la targeta.
 4. Pensa en un número secret que no sigui fàcil d’endevinar. No posis números relacionats amb les teves dades personals (dates de naixement, la matrícula del teu cotxe, el teu passaport, etc.) ni seqüències de números habituals (com ara 1234, 1111…).
 5. Pagament segur per Internet. Activa el teu codi de seguretat (Codi d’Identificació Personal) a qualsevol dels caixers de Morabanc.
 6. Desa en un lloc segur la documentació de la targeta. No deixis mai a la vista ni les dades identificatives ni la documentació de la targeta (contracte, extractes mensuals, etc.) ni a l’empresa ni a casa. No llancis mai aquesta documentació a la brossa sense haver-la destruït en trossos que no permetin la seva reconstrucció.
 7. Porta sempre a sobre el número de telèfon d’emergències del banc o de la marca de la targeta per si has de comunicar una pèrdua o robatori. Apunta-te’l a l’agenda del mòbil.
 8. No donis mai les dades de les teves targetes per telèfon. MoraBanc ja disposa de les teves dades i mai te les demanarà per telèfon per realitzar comprovacions.

Per a pagaments físics:

 1. No perdis mai de vista la teva targeta durant el pagament. En pagar, cal que tinguis sempre a la vista la targeta i el TPV (Terminal Punt de Venda o datàfon).
 2. Introdueix el número secret amb discreció. Quan hagis de pagar en un comerç o fer una operació en un caixer automàtic, assegura’t que no ho fas a la vista de tercers.
 3. Conserva els justificants de pagament i comprova els càrrecs al compte o a l’extracte de targetes. Si detectes un càrrec dubtós o algun error, informa’n MoraBanc urgentment.

Per a pagaments online:

 1. Al web, paga només amb la teva targeta a llocs de confiança. Compra a comerços online coneguts, que tinguin segells de compra segura o que estiguin certificats per les marques de targetes (VISA, Mastercard, etc.).
 2. Compra a webs segurs. Comprova que la url del web al qual estàs connectat comenci amb https (i no http) o busca el símbol del cadenat abans d’introduir la informació de la teva targeta.
 3. Identificació del comerç virtual. Comprova que el lloc web indiqui de manera clara les dades del venedor, que tingui una adreça física i un número de telèfon d’atenció al comprador.
 4. Imprimeix sempre una còpia de la teva transacció o desa’n una versió digital. No la llencis fins haver rebut allò que has comprat.
Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
 • No et perdis res

 • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

 • M’interessen els articles de:
 • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.