Any difícil per als gestors de mixtos

Any difícil per als gestors de mixtos

Una de les frases més repetides de Warren Buffett sobre el mercat és que “només quan baixa la marea, se sap qui nedava nu”. Això es pot aplicar a la majoria d’actius, però al 2018 està essent especialment aplicable als gestors de fons mixtos.

A priori, és una categoria d’actius que dona un ampli rang de possibilitats als gestors, en general, en renda fixa i renda variable, per bé que hi ha gestors que afegeixen la divisa com a altres de les seves fonts de retorn. De fet, en els últims 10 anys ha estat de les categories amb captacions de patrimoni més grans.

Alguns dels casos paradigmàtics són el de Carmignac Patrimoine, que, després de tancar en positiu el 2008 malgrat l’enfonsament dels mercats, va multiplicar els seus actius gestionats. Un altre dels casos que més crida l’atenció és el de Nordea Stable Return, que es va veure obligat a limitar entrades en arribar a 20.000 milions d’euros el 2016.

Hi ha nombroses subcategories dins els mixtos, en funció de la seva exposició a renda variable i dels mercats en què inverteix, però hem triat la de mixtos flexibles com a aproximació per estudiar-ne els resultats. I el 2018, les dades de Morningstar indiquen que de 1.881 fons analitzats*, només 173 es mantenen en positiu en l’any.

Essent conscients que l’anàlisi dels gestors s’ha de fer a més llarg termini, a primera vista la dada es pot qualificar com a decebedora. Tanmateix, reflecteix com de difícil s’ha plantejat el mercat per als gestors de mixtos, especialment per als que estan enfocats en el mercat europeu. Pel que fa a la renda variable, els números vermells assolen la majoria de places, i alguns d’ells superen el doble dígit. Per completar el còctel, per part de la renda fixa no només no ha servit de contrapès, sinó que en molts dels seus segments també han aportat pèrdues.

És cert que molts d’ells no han aprofitat les oportunitats que els dona el seu mandat per modificar la seva exposició a renda variable o per cercar oportunitats en altres sectors o àrees geogràfiques, però continua havent-hi bons gestors entre els mixtos que haurien d’aprofitar les oportunitats que presenti el mercat.

*Categories Mixtes Flexibles i Mixtes Flexibles Global, divisa base EUR, classe més antiga. Dades a 12/10/2018.

Evolució del patrimoni dels fons mixtos flexibles globals (Font Morningstar)

 

Evolució del patrimoni de Nordea Stable Return (Font Bloomberg)

 

Si vols conèixer més sobre els mercats d’inversió, consulta mensualment Mercats i Estratègies, on els experts de MoraBanc Asset Management analitzen i donen la seva visió sobre els temes d’actualitat econòmica internacional.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.